Ja betyr ja
Skuespillere i SKAM er blant ambassadørene som har frontet kampanjens budskap.

Ja betyr ja

Kampanjen «Jeg tar ansvar – ja betyr ja» skal hindre voldtekt i russetiden.

Fire av ti voldtekter i Norge er festrelaterte. Typiske kjennetegn ved disse voldtektene er at både gjerningsperson og offer er unge (under 25 år), de kjenner hverandre fra før, og ofte er det snakk om høyt alkoholinntak.


Samtykke på dagsorden

I russetiden – når alkoholinntaket øker – er man ekstra utsatt for overgrep. Ja betyr ja-kampanjen til Sanitetskvinnene handler det å sette grenser for seg selv – og respektere andres grenser. Skillet mellom sex og overgrep går nettopp på dette.

Målet med Ja betyr ja er å sette samtykke til sex på dagsordenen. Kampanjen fokuserer på at det skal være helt klart at begge parter vil ha sex. Et fravær av nei betyr ikke automatisk ja. Først når begge har samtykket til sex er forholdet likestilt og valget likestilt.


Spredning av nakenbilder

Samtykke er like aktuelt med tanke på deling av bilder og videoer i sosiale medier. Deling av nakenbilder/-videoer uten samtykke er også straffbart. Filmer man noe som i ettertid viser seg å være et seksuelt overgrep, risikerer man å bli anmeldt for medvirkning til voldtekt.


Besøker skoler Norge rundt

Over hele landet besøker sanitetskvinner videregående skoler for å snakke med russen om voldtekt og viktigheten av samtykke. I 2017 nådde lokale sanitetsforeninger minst 9 000 russ gjennom skolebesøk.

I tillegg har vi en storstilt kampanje i sosiale medier, hvor vi er så heldige å ha fått med oss hele Norges Helsesista på laget.

>> Kampanjeside Ja betyr ja