Tenk gjennom din egen adferd
Line Poppe med datteren (16).

Tenk gjennom din egen adferd

– Jeg har alltid tenkt at min rolle som mor er å hjelpe barna å bli den beste de kan bli, og det må jo handle om positivitet og oppbygging, sier Line Poppe. Hun har tatt råd til foreldre i møte med kroppspress til ettertanke.

I en tid med et kroppspress uten sidestykke, kan foreldre gjøre mye mer enn det de ofte tror. I 2016 lanserte Norske Kvinners Sanitetsforening råd til foreldre i møte med kroppspresset. Rådene er utviklet i samarbeid med psykiater Anne Kristine Bergem og Dora Thorhallsdottir er ambassadør for kampanjen.

Les rådene her

Line Poppe synes rådene er verdt å tenke gjennom. Som mor til to, en datter (16) og en sønn (10), har hun reflektert over sin egen adferd.

– Jeg tenker at rådene ikke er «rocket science», men de har noe i seg som er verdt litt ettertanke. Flere burde bruke litt tid på å reflektere over rådene og tenke litt igjennom sin egen adferd rundt disse temaene. Og ikke vent til barna dine blir tenåringer, oppfordrer hun.

Rådene sier mye om hvordan foreldre kan være gode rollemodeller som viser vei. Blant annet oppfordres foreldre til å ikke ha et usunt fokus på kropp og utseende, og heller legge vekt på hva kroppen kan og andre personlige kvaliteter.

– Det er særlig rådet «si hyggelig ting om andre som handler om personlige egenskaper – ikke utseendet» jeg har festet meg ved. Det høres fryktelig lett ut, men etter at jeg begynte å reflektere over hva jeg sier til barna, fant jeg ut at veldig mye handler om ytre ting. Veldig ofte er det type; «den buksen satt pent på deg» eller «så fin du var på håret i dag». Nå har jeg forsøkt å vri det til å handle om andre ting. Det er ganske vanskelig, og det opplever jeg som frustrerende.

I følge et av rådene skal man aldri kommentere andres utseende, hverken til barn eller så barn hører det. Det synes Poppe, og mange med henne, er vanskelig.

– Jeg tenker at jeg må finne en middelvei. Å si ting som handler om at noen ser flott ut er jo ikke galt, men jeg ønsker helt klart å fokuserer på andre ting. Det viktigste er kanskje allikevel å si positive ting om hverandre. Jeg har alltid tenkt at min rolle som mor er å hjelpe barna å bli den beste de kan bli, og det må jo handle om positivitet og oppbygging, mener Poppe.