Fastelavn

Fastelavn

Gi et fastelavnsris til en du er glad i!

Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag. Hvert år kjøper nordmenn fastelavnsris for rundt 12 millioner millioner kroner. I over 70 år har Sanitetskvinnene solgt ris for å få inntekter til lokalt samfunnsnyttige arbeid, og forskning på kvinnehelse og typiske kvinnesykdommer.

Når Fastelavnssøndagen kommer, ha sanitetsforeninger over hele landet solgt 160 000 ris. Inntektene bidrar til aktiviteter som skaper trygge og inkluderende lokalsamfunn i hele Norge.

Sanitetskvinnene har tradisjonelt vært dyktige til å finne ulike måter å finansiere sitt frivillige arbeid på. Fastelavnsris er det kanskje aller mest kjente virkemiddelet. Fastelavnsriset koster 75 kroner. Inntektene forvaltes av den lokale sanitetsforeningen. Kjøper du fastelavnsris bidrar du til å finansiere det frivillige arbeidet sanitetskvinnene gjør på ditt hjemsted og til nasjonale tiltak, som finansiering av ulike forskningsprosjekter.

Vi mener et godt liv handler om helse, verdighet og inkludering. Satsningsområdene våre i dag er vold mot kvinner, kampen mot skjønnhetstyranniet og integrering av minoritetskvinner.

Det var Norske Kvinners Sanitetsforening som hentet fastelavnsriset til Norge i 1946. Skikken med fastelavnsris kommer fra Sverige, og er av hedensk opprinnelse. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær i følge historien. Ordet «fastelavn» hører til kristen tradisjon og betegner den gamle fasteperioden før påsken.