Anne-Grethe Solberg tildelt Fredrikkeprisen

Anne-Grethe Solberg tildelt Fredrikkeprisen

– Fantastisk at noe så meningsløst som å bli skutt i filler kan bli til noe postivit, sier årets Fredrikkevinner.

For seks år siden ble Anne-Grethe Solberg skutt av sin eksmann. Hun kunne blitt et tall i en dyster statistikk – statistikken over kvinner som blir drept av sine eksmenn, kjærester og partnere ved et brudd. 54-åringen gjorde mer enn å overleve. Hun bruker nå sin dramtiske historie i håp om å hjelpe andre. At vold er tabu, lar hun seg ikke stoppe av.

Solberg ble møtt med stående applaus fra en fullsatt storsal da hun mottok Fredrikkeprisen i Gamle Logen lørdag. Hun har fått prisen fordi hun uredd snakker høyt og til alle i kampen om mot vold mot kvinner, uten hensyn til tabuer. Funksjonshindringen hennes etter hagleskuddene er en veiviser og ikke en grensesetter, det viser medaljer fra blant annet New York-maraton.

Nekter å være et offer
Eksmannens haglskudd kostet henne nesten livet, en arm og en ødelagt hofte. Anne Grethe Solberg nekter å være offer.

– Anne Grethe Solberg får Fredrikkeprisen fordi hun har hatt mot til å bryte tabuer ved å gi ansikt til et av våre største samfunnsproblem i dag, vold mot kvinner. Og for sin mangeårige innsats for å synliggjøre betydningen av kvinner i lederstillinger, i sitt arbeid som organisasjonssosiolog og forsker, sa organisasjonsleder Sølvi Lundgaard i Norske Kvinners Sanitetsforening.

54-åringen er forsker, sosiolog og driver eget konsulentselskap. Hun er en av landets mest kjente lederutviklere med spesielt fokus på å bedre kjønnsbalansen i ledergrupper. Hun har gitt ut fagbøker om temaet – mest kjent er kanskje boken «Kvinner og ledelse, gjennom glasstaket?» som hun skrev sammen med Irmelin Drake på 1990-tallet.

Vil stoppe vold
Fredrikkeprisen deles ut til personer utenfor N.K.S. sine egne rekker som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor N.K.S. sitt formål og strategiske områder. Den består av en skulptur av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, et diplom og 100.000 kroner. Pengene er ikke personlig, men skal brukes til et formål innenfor N.K.S. sine arbeidsområder.

Solberg vil bruke prispengene til å etablere et prosjekt som skal ha som formål å stoppe vold mot kvinner og partnerdrap ved samlivsbrudd. Prosjektet vil bli etablert innen Norske Kvinners Sanitetsforening.

– Ingen kvinner skal behøve å gå gjennom det jeg har gjort av smerte og lidelse, derfor vil jeg at prispengene skal gå til et prosjekt som skal jobbe mot partnerdrap og vold mot kvinner ved samlivsbrudd, sier Anne Grethe Solberg.